Το πρώτο βιονικό χέρι με αίσθηση αφής είναι γεγονός

Για πρώτη φορά βιονικό χέρι με αίσθηση αφής εκτός εργαστηρίου. Το έφτιαξε διεθνής επιστημονική ομάδα και τοποθετήθηκε στην ακρωτηριασμένη Ιταλίδα Αλμερίνα Μασκαρέλο, που είχε χάσει το αριστερό χέρι της σε ατύχημα πριν από περίπου 25 χρόνια.

Το επίτευγμα ανήκει στην ίδια ερευνητική ομάδα από την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, που το 2014 είχε παρουσιάσει ανάλογο τεχνητό άκρο με αίσθηση, αλλά ο τεχνικός εξοπλισμός που το συνόδευε ήταν ογκώδης και εμπόδιζε τη χρήση του εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος.

Τώρα το νέο βιονικό άκρο συνοδεύεται από εξοπλισμό, που μπορεί να χωρίσει σ’ ένα σακίδιο πλάτης, ενώ «βλέπει» και πιάνει αυτόματα τα αντικείμενα, χάρη στους αισθητήρες του, που στέλνουν μηνύματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η Αλμερίνα Μασκαρέλο δήλωσε ότι χάρη στο τεχνητό χέρι, «σχεδόν επέστρεψε» το χέρι της. Το κράτησε για έξι μήνες, αλλά τώρα της το αφαίρεσαν, καθώς αποτελεί το πρωτότυπο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, για να βγεί στην αγορά.

«Όλο και περισσότερο κινούμαστε προς την κατεύθυνση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως το βιονικό χέρι του Λουκ Σκαϊγουόκερ στον «Πόλεμο των Άστρων», δηλαδή ένα πλήρως ελεγχόμενο, απολύτως φυσικό προσθετικό χέρι με αισθήσεις, ταυτόσημο με το ανθρώπινο χέρι», δήλωσε ο καθηγητής νευρομηχανικής Σιλβέστρο Μικέρα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (EFPL) της Λωζάνης.

Η παρουσίαση του νέου χεριού έγινε στη Ρώμη.

Ο καθηγητής Πάολο Ροσσίνι, νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Agostino Gemelli της Ρώμης, δήλωσε: «Μόλις μπορέσουμε να ελέγξουμε το προσθετικό ρομποτικό άκρο με τον εγκέφαλό μας, τότε θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο μέλος, που θα μπορεί να κάνει πιο περίπλοκες κινήσεις από ένα άκρο με πέντε δάχτυλα».

Οι πληροφορίες για τα εξωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στα νεύρα του μπράτσου της γυναίκας. Ο υπολογιστής μετατρέπει τα σήματα του χεριού σε γλώσσα, που είναι σε θέση να καταλάβει ο εγκέφαλος της ασθενούς.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης

Βρείτε μας