Ηλικιωμένοι εθίζονται στο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Την ώρα που οι περισσότεροι φίλοι του δουλεύουν στα χωράφια, ο 53χρονος Τσιανγκ Λισούν ζει τον μύθο του στο Διαδίκτυο. Βάζοντας τα ακουστικά του ο Τσιανγκ ανεβάζει ένα δημοφιλές τραγούδι σε μία εφαρμογή τραγουδιών στο κινητό του. Μέσα σε λίγα λεπτά το τραγούδι έχει αποσπάσει πάνω από 20 likes ενώ κάποιοι ακροατές αναρτούν εικονίδια με λουλούδια για να τον ενθαρρύνουν.

«Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια και συνήθως απαντώ σε όλα» λέει ο Τσιανγκ. Το ανέβασμα τραγουδιών στην εφαρμογή του κινητού του είναι το συνηθισμένο χόμπι αυτού του κατοίκου της ανατολικής επαρχίας Ανχούι όπως και πολλών άλλων ανάμεσα στον όλο και γηράσκοντα πληθυσμό της Κίνας.

Η ομάδα αυτή των χρηστών αποκαλείται και «α-σύνδετη ομάδα» στην εποχή του Διαδικτύου, καθώς πολλοί από αυτούς καταβάλλουν προσπάθεια με τις συσκευές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή όμως αλλάζει προς το καλύτερο. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Ίντερνετ της Κίνας, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, από τα 751 εκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου, το 24,7% ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω.

Για πολλούς, οι online μουσικές πλατφόρμες όπως το WeSing έχουν δημιουργήσει μία νέα εποχή. Στις πλατφόρμες αυτές οι χρήστες βρίσκουν τραγούδια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, επικοινωνούν με άλλους «τραγουδιστές» και τραγουδούν μαζί με αγνώστους. «Έχω ανεβάσει 133 τραγούδια και έχω 442 θαυμαστές στο WeSing», λέει ο Τσιανγκ τονίζοντας ότι η κόρη του λέει πως αυτός χρησιμοποιεί την εφαρμογή αυτή καλύτερα και από εκείνην.

Μέχρι το τέλος του 2016, περισσότεροι από 230 εκατομμύρια Κινέζοι ήταν άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι μέχρι το 2030 οι ηλικιωμένοι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Σε μια εποχή όπου όλοι σχεδόν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, πολλοί ηλικιωμένοι αρχίζουν να εξερευνούν το Διαδίκτυο για να εμπλουτίσουν τη ζωή τους, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τη δημοφιλή εφαρμογή WeChat όπου ανταλλάσουν μηνύματα. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας πληροφορικής Tencent και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, μεταξύ των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν το WeChat, το 98,5 % κάνει chat, το 70% φτιάχνει βίντεο, το 40% πληρώνει τους λογαριασμούς του μέσω κινητού και το 30% κάνει online αγορές.

Πολλοί ηλικιωμένοι ξέρουν επίσης να φτιάχνουν στο WeChat κόκκινους φακέλους, γνωστούς και ως «Hongbao».

Πολλοί ηλικιωμένοι ανταλλάσσουν άρθρα για την υγεία και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Όμως το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκφράζουν για το Διαδίκτυο αρχίζει να ανησυχεί τα παιδιά τους. «Ο πατέρας μου έχει εθιστεί, η όρασή του δεν είναι καλή και φοβάμαι ότι αυτό θα την επιδεινώσει» λέει ο Τσιανγκ Λισούν.

Ο Ζαο Τσίε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανχούι λέει ότι η ανάγκη για συναισθηματική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση ωθεί πολλούς ηλικιωμένους να εξερευνούν το Διαδίκτυο. «Τα παιδιά τους πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους και να τους ενθαρρύνουν να βγαίνουν συχνά από το σπίτι. Η ζωή τους θα γίνει πιο συντροφική και ως εκ τούτου θα καταφεύγουν λιγότερο στο Διαδίκτυο» εξηγεί.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας