Ιατρικές διαγνώσεις μέσω βιντεοκλήσης – Πώς θα γίνεται η …επίσκεψη στο γιατρό

Προς το παρόν οι ιατρικές γνωματεύσεις μέσω διαδικτύου δεν επιτρέπονται. Οι γιατροί, όμως, προσπαθούν να το αλλάξουν. Εκτιμούν ότι με την τηλεϊατρική ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τον ιατρικό κλάδο.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον ένα ιατρείο: οι ασθενείς δεν θα περιμένουν για ώρες στις αίθουσες αναμονής αλλά ο γιατρός θα τους στέλνει τη διάγνωσή του μέσω βιντεοκλήσης, προτείνοντας, επίσης, με τον ίδιο τρόπο φάρμακα και θεραπείες, ενώ παράλληλα θα δίνει συμβουλές για ανάρρωση. Μόνο σε δύσκολες ή επείγουσες περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός θα καλεί τον εκάστοτε ασθενή στο ιατρείο του.

Μια ομάδα Γερμανών ειδικών γιατρών και νομικών τάσσονται υπέρ των διαγνώσεων εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου για ορισμένες, ειδικά προβλεπόμενες περιπτώσεις. Μάλιστα, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη «Ημέρα του Γιατρού» μια διοργάνωση που θα διεξαχθεί τον επόμενο Μάιο στην Ερφούρτη, όπου αναμένεται να ληφθεί και σχετική απόφαση από τους εκπροσώπους των επιμέρους γερμανικών ιατρικών συλλόγων, «με μεγάλη πιθανότητα θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση», ανέφερε στο DPA ο Φραντς Μπάρτμαν.

Το μέλλον τηςτηλεϊατρικής
Μέχρι στιγμής οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τηλεϊατρική μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον πρόκειται για ασθενείς που ήδη παρακολουθούν στο ιατρείο τους. Για παράδειγμα, μέσω βιντεοκλήσης μπορούν να δουν κατά πόσο ένα τραύμα έχει ιαθεί ή όχι.

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της τηλεϊατρικής έχει να κάνει με την κάλυψη κενών στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τον Γκίσμπερτ Βόιγκτ, μέλος του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου της Κάτω Σαξονίας. Ήδη σε κάποια πιλοτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν γηροκομεία της Κάτω Σαξονίας και στο Βερολίνο, χρησιμοποιούνται βιντεοκλήσεις για την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μπέτερλσμαν που διενεργήθηκε το 2015, ένας στους δύο Γερμανούς δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα στην χρήση βιντεοκλήσεων με τους θεράποντες ιατρούς τους για ιατρικά θέματα. Ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ενώ οι νεότεροι ιατροί σε γενικές γραμμές θεωρούν χρήσιμες τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν διάφορες εφαρμογές της τηλεϊατρικής, αρκετοί παλαιότεροι συνάδελφοί τους τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Πηγή: DW, iefimerida

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας