Χιλιάδες εγγυητές τραπεζικών δανείων κινδυνεύουν να πληρώσουν τα «φέσια» συγγενών και φίλων τους!

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν

Σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία διεκδικώντας νομική προστασία και προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρουν το δίκιο τους καταφεύγουν τελευταία ολοένα και περισσότεροι εγγυητές μη εξυπηρετούμενων, από τους φυσικούς πρωτοοφειλέτες τους, στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων.

Αιτία το γεγονός ότι οι τράπεζες στρέφουν πλέον σε αυτούς το ενδιαφέρον τους αλλά και τις απαιτήσεις τους για την εξόφληση των δανείων, καθώς οι πρωτοοφειλέτες τους, κατά κύριο λόγο συγγενείς και φίλοι τους, έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια στάση πληρωμών, αρνούμενοι την τμηματική καταβολή των δόσεων.

Οι περιπτώσεις που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου αφορούν δεκάδες χιλιάδες παλαιά κυρίως δάνεια (στεγαστικά και επαγγελματικά) που καταγγέλθηκαν πέρυσι αλλά και αρκετά χρόνια νωρίτερα από τις τράπεζες, καθώς οι κάτοχοί τους έχουν δηλώσει… εξαφάνιση από τις τράπεζες και φυσικά έχουν πάψει να εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Αρκετά από αυτά τα δάνεια παρότι καλύπτονται με προσημειώσεις ακινήτων φέρουν και τις υπογραφές όχι ενός αλλά ακόμη και τριών εγγυητών όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν περισσότερο για «τυπικούς λόγους».

Καλή τη πίστει οι εγγυητές έβαζαν την υπογραφή τους αλλά τώρα νιώθουν κυνηγημένοι, καθώς οι τράπεζες απαιτούν πλέον από τους ίδιους την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων τους.

Σύμφωνα με νομικούς, το ευτύχημα είναι ότι ,σε αρκετές περιπτώσεις, η νομολογία καλύπτει συζύγους, οικογένεια, κουμπάρους κλπ. που μπήκαν ως εγγυητές δανείων συγγενών τους, αλλά δεν καλύπτει τα διαζευγμένα ζευγάρια όταν ο πρωτοοφειλέτης σταματά την πληρωμή του δανείου ή τους κληρονόμους που αναλαμβάνουν τα βάρη του θανόντος δανειολήπτη.

Πηγή: newpost (Του Θάνου Πασχάλη)

Δείτε επίσης

Βρείτε μας