«Πεδίο μάχης» η αλβανική βουλή – Έριξαν καπνογόνα (ΦΩΤΟ)

Με την αίθουσα “πνιγμένη” στα καπνογόνα που έριξαν…βουλευτές της αντιπολίτευσης, η αλβανική Βουλή ενέκρινε τη Δευτέρα την τοποθέτηση προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως της χώρας, δεδομένου ότι είχε λήξει η θητεία του προηγούμενου.

Η ενωμένη αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δ. Κόμμα και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Ένταξης, επιχείρησε να εμποδίσει την διαδικασία εκλογής με το αιτιολογικό ότι αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, εφόσον οι διατάξεις του δεν προβλέπουν τέτοιον θεσμό και ορίζουν την εκλογή Γενικού Εισαγγελέα με τα τρία πέμπτα του σώματος της Βουλής, που όμως η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.

Έτσι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την έναρξη της συνεδρίασης επικράτησε πανδαιμόνιο καθώς βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσηςλογομάχησαν και κάποιοι ήρθαν στα χέρια ενώ εκτοξεύτηκαν καπνογόνα στην αίθουσα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να καταστεί πνιγηρή.

18866096

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Την ίδια στιγμή μερικές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Βουλής, που φρουρούσαν πάνοπλοι αστυνομικοί, απειλώντας να εισβάλλουν σε αυτό.

Η αντιπολίτευση εξέλαβε την “βιασύνη” της κυβέρνησης για την εκλογή, ως προσπάθεια του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα να ελέγξει το θεσμό με στόχο να οδηγηθούν στο “ράφι” οι καταγγελλόμενες υποθέσεις διαφθοράς και ανάμιξης κυβερνητικών παραγόντων στο οργανωμένο έγκλημα.

18866928

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση συνδέει την σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης ως εκδήλωση του φόβου της λόγω εφαρμογής της απαλλαγμένης δικαιοσύνης από τη διαφθορά και την εξάρτηση από την πολιτική.

Η ψήφιση της ηλικίας 41 χρόνων προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως Άρτα Μάρκου, πέρασε με 69 ψήφους υπέρ (των κυβερνητικών βουλευτών) με την αντιπολίτευση όρθια να χτυπάει τα έδρανα και να προσπαθεί να εμποδίσει την ψηφοφορία και τους διαδηλωτές να επιμένουν να σπάσουν τις γραμμές της αστυνομίας και να εισβάλλουν στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως εικόνα απογοήτευσης της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη στη χώρα, βάζοντας όμως τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας