Χαράτσι στο ρεύμα – Καίει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών

Το κρατικό χαράτσι στο ρεύμα αυξήθηκε μαζί με όλους τους άλλους φόρους. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοίνωσε ότι από το Κοινωνικό Μέρισμα θα εξασφαλιστούν τα χρήματα για να πληρωθεί η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ, όμως από την… άλλη τσέπη το κράτος πήρε μάλλον πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτό καθώς η αύξηση στο ρεύμα στην Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τη Eurostat, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο λογαριασμός “καίει” τους Έλληνες που ουσιαστικά πληρώνουν για το ηλεκτρικό όσο και οι Σουηδοί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι Έλληνες πλήρωναν για κάθε 100 κιλοβατώρες 17,2 ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2017 η τιμή ανέβηκε στα 19,4 ευρώ.

Από που προέκυψαν αυτά τα επιπλέον 2,2 ευρώ; Από την αύξηση των φόρων.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η καθαρή τιμή του ρεύματος το 2016 ήταν 11,69 ευρώ και το 2017 11,39.

Δηλαδή ενώ το ρεύμα μειώθηκε, έστω και ελάχιστα, η τελική τιμή αυξήθηκε χάρη στην… κοινωνική πολιτική του κράτους που μετά από τόσα χρόνια κρίσης συνεχίζει να αυξάνει τους φόρους, αρπάζοντας από την τσέπη των πολιτών συνεχώς μεγαλύτερους φόρους από βασικά είδη και υπηρεσίες.

Με τον τρόπο αυτό φόροι και τέλη για το ηλεκτρικό πήγαν από τα 5,54 ευρώ το 2016 στα 7,97 ευρώ το 2017, δηλαδή για κάθε 100 κιλοβατώρες τα σχεδόν 8 από τα 19 ευρώ πάνε στα κρατικά ταμεία… για να προκύψουν τα πλεονάσματα!

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας