Απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης στο Γ.Ν. Λάρισας – Τι αποφάσισαν οι γιατροί

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

«Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Γ.Ν. Λάρισας καταγγέλλει τις πρωτοφανείς διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο που δεν μεσολαβεί όχι απλά έστω ένας προσχηματικός διάλογος αλλά ούτε καν ένα 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή!

Ο στόχος τους είναι προφανής: θέλουν να μας αιφνιδιάσουν για να περάσουν «νύχτα» το νομοσχέδιο πριν καταλάβουν τι γίνεται οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, τα ΜΜΕ και ολόκληρη η κοινωνία. Και όλα αυτά αφού πρώτα ακολουθήθηκε μια διαδικασία γνωστή και από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις: ένα δεκαήμερο κατασυκοφάντησης του κλάδου με ανακίνηση επικοινωνιακά της ιστορίας με τα «φακελάκια» που κατά τον υπουργό (με δήλωση 2 ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου!!!) αφορά το 80% των γιατρών του ΕΣΥ. Για να είμαστε ξεκάθαροι και με αυτό το ζήτημα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) αλλά και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχουν ανοίξει από χρόνια μέτωπο τόσο με τη μειοψηφία των «συναδέλφων» που εκμεταλεύονται τη θέση τους για να πλουτίζουν είτε παράνομα είτε νόμιμα αλλά ανήθικα, όσο και με τη μερίδα του κόσμου που συνεργάζεται (ή ακόμα χειρότερα προτρέχει να δωροδοκήσει) αντί να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 9/11/2017 δε ρυθμίζει τον εργασιακό χρόνο των γιατρών. Απορυθμίζει τις εργασιακές τους σχέσεις, διαλύει τις ζωές τους, τους υποβαθμίζει παραπάνω οικονομικά, διαλύει τις κλινικές του νοσοκομείου, καταργεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, βάζει βόμβα στα θεμέλια όλου του ΕΣΥ. Προβλέπει εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες με συνολικό χρόνο καθαρής εργασίας 60 ώρες την εβδομάδα και συνολικές αποδοχές σημαντικά μικρότερες από τις σημερινές. Στην ουσία οι γιατροί θα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες 08:00-20:00 και 20:00-08:00 γεγονός που θα υπονομεύσει την πρωινή λειτουργία των κλινικών, ενώ θα διπλασιάσει τις ημέρες εφημέρευσης κάθε γιατρού. Προβλέπονται εφημερίες ετοιμότητας χωρίς αμοιβή, ενώ η διευθέτηση του μέσου όρου 60 ωρών ανά εβδομάδα θα γίνεται ανά 4μηνο (δηλαδή μπορούν να εργάζονται οι γιατροί και περισσότερες από 60 ώρες αρκεί να αναπληρωθεί αυτό σε βάθος 4μήνου). Άμεσοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η μείωση του αριθμού των γιατρών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων και η δραματική μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών ώστε να καλυφθούν κάποιες προσλήψεις γιατρών χωρίς επιπλέον μισθολογικό κόστος.
Λόγω του αιφνιδιασμού της κυβέρνησης οι αλλαγές που φέρνει αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο δεν έχουν γίνει αντιληπτές ακόμα ούτε από τα ΜΜΕ. Εμείς όμως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα αντισταθούμε στη διάλυση της ζωής μας. Θα αντισταθούμε στη διάλυση του ΕΣΥ. Η αρχή θα γίνει αύριο 9/11/2017 με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και με απεργιακή συγκέντρωση στις 8 π.μ στο προαύλιο του Γ.Ν.Λάρισας.»

Για τη Γ.Σ της ΕΙΝΚΥΛ
Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γραμματέας
Καραγεώργος Λάμπρος                                                    Μπαμπαλής Δημήτρης

Δείτε επίσης

Βρείτε μας