Προβολή ταινίας στο Εργατικό κέντρο Λάρισας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Γραμματεία Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας , σε προσκαλούν στην προβολή του ντοκυμαντερ LUDLOW – Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα, την Τρίτη 14 Νοέμβρη, ώρα 7 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6).

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον πόλεμο των ανθρακωρύχων μεταναστών στα ανθρακωρυχεία του Ροκφέλερ στο Λάντλοου του Κολοράντο των ΗΠΑ τον Απρίλη του 1914 και ειδικότερα στην άγνωστη ιστορία των Ελλήνων ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Ροκφέλερ, που μετά τη σφαγή των εργατών από την εθνοφρουρά, πήραν τα όπλα και μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες έγραψαν μια σπουδαία σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. (Είσοδος Ελεύθερη).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Oι Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής στην περίοδο 1890 – 1930. Αιτία τους ήταν οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων.

Αρχικά ξεσπούν στην εξαθλιωμένη περιοχή των Απαλαχίων και στις αρχές του 20ου αιώνα εμφανίζονται και στο Κολοράντο.

Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από την σκληρή πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής, είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του. Το 1913, μαζί με άλλες 22 εθνότητες, συμμετείχαν σε μια τεράστια απεργία του συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής στο Νότιο Κολοράντο που κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου, στις 20 Απριλίου του 1914, όταν δολοφονήθηκαν από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούις Τίκας, αρχηγός των Ελλήνων, μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές και είκοσι γυναικόπαιδα.

Μετά τη Σφαγή ξέσπασε η μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που αποκαλέστηκε Πόλεμος των Δέκα Ημερών. Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος στρατός του συνδικάτου, κυρίως Έλληνες και Ιταλοί απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Όλες οι πηγές της εποχής μαρτυρούν πως οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους ετοιμοπόλεμοι Κρητικοί, με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, ήταν η κύρια αιτία της στρατιωτικής υπεροχής των απεργών. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του Κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό στρατό σαν ειρηνευτική δύναμη.

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας