Αρχίζει σήμερα το τριήμερο Συνέδριο στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας – Την έναρξη θα κηρύξει η Λυδία Κονιόρδου

Το Συνέδριο διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύλλογος «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» για να τιμήσουν τους επιστήμονες, συλλέκτες και δωρητές Γιώργο και Λένα Γουργιώτη.

Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στο Λαογραφικό Μουσείο (Γ. Γουργιώτη, πάροδος οδού Φαρσάλων).

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει πλήθος ομιλητών, καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ιστορικοί ερευνητές, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, διευθυντές Μουσείων και Κέντρων Ερεύνης, υπεύθυνοι Ιδρυμάτων, επικεφαλής Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που θα παρουσιάσουν και θα αναπτύξουν διαφορετικές πτυχές και θεματικές ενότητες όπως: Ιστορία και Αρχαιολογία Θεσσαλίας (15ος-μέσα 20ού αι.), Λαογραφία Θεσσαλίας, Συλλεκτικότητα – Συλλογές – Σύλλογοι, Μουσειολογία και Πολιτισμική Διαχείριση, Μουσειακή Εκπαίδευση, ενώ θα πραγματοποιηθεί κι ένα βιωματικό εργαστήριο Τυποβαφικής.

Η είσοδος στην έναρξη θα είναι ελεύθερη και η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου δωρεάν.

Στη λήξη του θα δωθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα έναρξης
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017
18:30-19:00
Χαιρετισμοί επισήμων
19:00-19:10
Ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη.
Βάσω Παρίση, τ. Γενική Γραμματέας Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
Έναρξη Συνεδρίου από την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου
Επίσημος Ομιλητής: Άγγελος Δεληβορριάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών
«Γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό των χρόνων της τουρκοκρατίας: κρατικό ενδιαφέρον και ιδιωτική πρωτοβουλία.»

Παρουσίαση Παραδοσιακών Ενδυμασιών από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Πρόεδρος: Πάνος Σάπκας. Μέλη: Μαίρη Βότση, Μιχαήλ Βρογκιστινός, Φανή Καλοκαιρινού, Μαριάννα Κολτσιδοπούλου, Εύα Κούρτη, Αστέριος Λαχανάς, Βούλα Λαχανά, Αριστέα Μπέσιου, Θεόδωρος Παλιούγκας, Νίκος Παπαθεοδώρου, Εύη Παπαχατζοπούλου, Αγγέλα Σιτρά, Χρήστος Τσιλιμίγκας, Ηρακλής Χατζηδημούλης.

Άγγελος Δεληβορριάς
Γεννημένος στην Αθήνα το1937, ο Άγγελος Δεληβοριάς μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από το 1965 και εξής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας – Αρκαδίας, διεξάγοντας ανασκαφικές έρευνες και μουσειακές εργασίες.
Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 41 έτη, ως το 2014. Παράλληλα, το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος πολλών ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων ελληνικών και ξένων και μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών, ενώ έχει γίνει αποδέκτης πολλών τιμητικών διακρίσεων σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας