Αντιδράσεις στη Γαλλία για το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο «καμάκι»

Προχωρά η διυπουργική μελέτη των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη Γαλλία που εξετάζει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων για την σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο, υπογράμμισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά.

Η μελέτη ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σε παλαιότερες δηλώσεις η Σιαπά είχε τονίσει ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει αν είναι ρεαλιστικό να μοιράζουν πρόστιμα αυτόματα σε όποιον κάνει σεξουαλική παρενόχληση σε μια γυναίκα στο δρόμο. Η ίδια εξήγησε ότι το σχέδιό της για πρόστιμα είναι εντελώς ρεαλιστικό. «Όχι μόνο μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά θα υλοποιηθεί», βεβαίωσε.

Τι θεωρείται καμάκι στη Γαλλία

Σεξουαλική παρενόχληση εναντίον γυναικών στο δρόμο θα θεωρούνται στο εξής τα πειράγματα, τα βλέμματα, τα σφυρίγματα ή οι πονηρές κινήσεις.

Η υφυπουργός Ισότητας δηλώνει αποφασισμένη να καταπολεμήσει «την σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο», «αυτή την γκρίζα ζώνη μεταξύ αμοιβαίου φλερτ και σεξουαλικής επίθεσης», όπως είπε.

Αντιδρούν φεμινίστριες και αστυνομία

Ωστόσο, το σχέδιο της υφυπουργού Ισότητας δεν βλέπουν με καλό μάτι οι φεμινιστικές οργανώσεις και η γαλλική αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των αστυνομικών Patrice Ribeiro, έχει δηλώσει ότι αυτό το μέτρο «δεν είναι παρά μια τιμωρία ακόμη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί».

Και όπως είχε αναφέρει αν η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο τιμωρείται με πρόστιμο θα πρέπει να επιδίδεται στον ένοχο μια κλήση και ένας αστυνομικός θα πρέπει να είναι μάρτυρας της σκηνής.

«Ωστόσο, τέτοια γεγονότα δεν γίνονται μπροστά μας συνήθως», είπε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

Και πρόσθεσε ότι αν η όλη υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, τότε «θα είναι ο λόγος μου εναντίον του λόγου σου, δεν θα βρούμε ποτέ άκρη».

Τις ίδιες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η φεμινιστική οργάνωση Osez le féminisme !, η οποία εκτιμά ότι το ενδεχόμενο τιμωρίας και προστίμου για το «καμάκι» στο δρόμο θα πολλαπλασιάσει τα κρούσματα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Céline Piques με το να πολλαπλασιάζονται τα αδικήματα ο νομοθέτης προσφέρει άθελά του μια διέξοδο στους άνδρες-καμάκια: «Αν η σεξουαλική παρενόχληση σημαίνει ένα απλό πρόστιμο, τότε ακόμη και οι πραγματικές σεξουαλικές επιθέσεις, που είναι δύσκολο να τις αποδείξει κάποιος, θα θεωρούνται απλά καμάκι», δήλωσε.

Η ακτιβίστρια-φεμινίστρια πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη πολλοί νόμοι για το θέμα αλλά δεν εφαρμόζονται γιατί είναι δύσκολο για τα θύματα να αποδείξουν τα γεγονότα.

Για παράδειγμα, μια ανήθικη χειρονομία, όπως ένα χέρι στα οπίσθια, τιμωρείται ήδη δια νόμου με 5ετή φυλάκιση.

«Ακόμη και στον βιασμό, που τιμωρείται με 30ετή φυλάκιση, μόνο το 10% των θυμάτων καταθέτουν αγωγή. Πόσοι πιστεύετε ότι θα καταθέσουν αγωγή για μια χειρονομία ή ένα καμάκι;» εξήγησε η Céline Piques.

Η βουλευτής του κόμματος Μακρόν Sophie Auconie εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για τον ενδεχόμενο νέο νόμο.

«Σίγουρα, θα είναι πολύπλοκο να το αποδείξεις, αλλά τουλάχιστον να σκεφτούμε για το θέμα. Η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες, όλο και πιο νέες, και θα πρέπει να τις βοηθήσουμε».

Απειλές θανάτου και βιασμού

Η ίδια η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά έχει δηλώσει πως δέχεται πολλές απειλές θανάτου και βιασμού! «Όπως όλα τα μέλη της κυβέρνησης, έχω κι εγώ έναν αστυνομικό δίπλα μου. Έχω λάβει απειλές θανάτου και βιασμού από την πρώτη στιγμή που ορίστηκα υφυπουργός», δήλωσε προ ημερών, στην εκπομπή ‘Quotidien’.

Οι απειλές εναντίον της προέρχονται κυρίως από τα social media και η υφυπουργός Ισότητας θέλει να προστατεύσει κυρίως τις δύο κόρες της.

Το πρώτο της μέτρο ήταν να κλείσει το ίντερνετ στο σπίτι της ώστε τα παιδιά της να μην βλέπουν τι γράφεται εναντίον της.

«Δεν θέλω να ανοίγουν το ίντερνετ, να βλέπουν τι λένε για τη μητέρα τους και να στενοχωριούνται, αυτά είναι δικά μου προβλήματα και δικά μου θέματα» εξήγησε.

Ποια είναι η Σιαπά

Η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά είναι μια πρώην μπλόγκερ, φεμινίστρια και θεωρήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν ως ένα κατάλληλο πρόσωπο για την θέση.

Ήταν αντιδήμαρχος στην πόλη Μαν για τα θέματα ισότητας και ακολούθησε τον Μακρόν από τα πρώτα βήματά του στο κόμμα ‘Δημοκρατία εμπρός!’.

«Θα πρέπει επειγόντως να χαμηλώσουμε το επίπεδο ανοχής της κοινωνίας στις σεξιστικές και σεξουαλικές βιαιότητες. Βαδίζετε στο δρόμο και κάποιος έρχεται δίπλα σας και σας μιλάει και σας ακολουθεί και σας προσβάλλει. Εκεί υπάρχουν αστυνομικοί που παρατηρούν και έρχονται για τη διάσωση σας και για να τιμωρήσουν το άτομο που είναι ο δράστης της παρενόχλησης στο δρόμο», τονίζει μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Ισότητας.

«Η ιδέα είναι να απελευθερώσουμε την καταγγελία. Να πούμε στις γυναίκες ότι οι νόμοι είναι μαζί τους. Κι ότι δεν είναι φυσιολογική η παρενόχληση στο δρόμο» καταλήγει.

Το 2015, το 100% των Γαλλίδων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δήλωσαν ότι έχουν υποστεί προφορική σεξιστική προσβολή σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η Σελίν Πικέ, εκπρόσωπος τύπου φεμινιστικής οργάνωσης.

«Το 90% των γυναικών που έχουν βιασθεί ή τους έχουν επιτεθεί δεν υποβάλλει μήνυση», προσθέτει η ίδια.

Πηγή: real.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας