Ποιοι «πάγωσαν» με το αποτέλεσμα στη Γερμανία -Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές

Ως το χειρότερο αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα- και όχι μόνο- χαρακτηρίζεται από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία και πολύ περισσότερο η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία της Ανγκελα Μέρκελ με τους συντηρητικούς Φιλελεύθερους.

«Αν πάει κάτι στραβά, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης» εκτίμησε ανώτατη τραπεζική πηγή κάνοντας στο iefimerida μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία. Στην ίδια ακριβώς εκτίμηση συγκλίνουν και ευρωπαϊκές πηγές, αν και παραδέχονται ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας CDU- FDP δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Αυτό που «πάγωσε» Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι κυρίως το εύρος των απωλειών της Ανγκελα Μέρκελ- Σοσιαλδημοκρατών και αντιστρόφως η μεγάλη εκλογική άνοδος των συντηρητικών Φιλελευθέρων και του ακραίου AfD, συνδυασμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο σε συντηρητική στροφή, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό ζήτημα αλλά και όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης.

Οι έντονες αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα αναμφίβολα αποτυπώνουν τον προβληματισμό για την προοπτική του ελληνικού ζητήματος. Το 10ετές έφτασε να διαπραγματεύεται στο 5,654% (5,586% το προηγούμενο «κλείσιμο»), ενώ το 2ετές που αντανακλά το βραχυπρόθεσμο ρίσκο, «παίζει» μεταξύ 2,857% και 2,985%. Έντονες πιέσεις δέχεται στο Χρηματιστήριο και ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος αυτή την ώρα καταγράφει απώλειες κοντά στο 4%.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας