Μακρόν στην Ελλάδα: Και εγένετο… Έλληνας!

Μακρόν στην Ελλάδα και ηχηρό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας! Αυτό συνέβη κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Τόσο στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στην ομιλία του στην Πνύκα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και θα συνεχίσει να την στηρίζει, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής της στην ανάπτυξη. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως αυτός είναι και ο λόγος που τον συνόδευσαν στον ταξίδι του σπουδαίοι Γάλλοι επιχειρηματίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την Πέμπτη, 07.09.2017, σειρά συναντήσεων στην χώρα μας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του. Όπως προαναφέραμε συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, τον είχε υποδεχτεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα, η Μπέτυ Μπαζιάνα είχε αναλάβει χρέη… ξεναγού για την Μπριζίτ Τρονιέ και η βραδιά ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί όπου την παράσταση έκλεψαν… οι κυρίες του δείπνου!

 

«Πρέπει και μπορούμε»

Η φράση «πρέπει και μπορούμε» βγήκε πολλάκις από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, κατά την προσφώνηση του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, ξεκαθάρισε πως απαιτείται επαναπροσδιορισμός της Ευρώπης, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Αγαπητέ Εμανουέλ, επίτρεψέ μου να σου θυμήσω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά στην αρχαία Αθήνα, τον αποκαλούσαν ιδιώτη. Η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί αυτή η γωνιά της Ελλάδας ακτινοβολεί καθολικότητα. Η παρουσία σας εδώ, ως εκπροσώπου της Γαλλίας που έδωσε αίμα και ψυχή το 1789, κάνει τον συμβολισμό αυτό πιο ισχυρό. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ότι είμαστε αποφασισμένοι για την δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο… Έλληνας Μακρόν στην Ελλάδα!

Λίγα λεπτά πριν τις 20:00, ανέβηκε στο βήμα ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο οποίος έγινε για λίγο… Έλληνας! Κι αυτό διότι εξέπληξε, απευθύνοντας τις πρώτες φράσεις της ομιλίας του στα ελληνικά!

«Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο, εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, είναι, το ξέρω, ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, αλλά ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια… αξιοπρεπή απόπειρα να μιλήσει ελληνικά!

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Τι ανέφερε στην ομιλία του στην Πνύκα ο Μακρόν

Η όλη ομιλία του Γάλλου προέδρου ήταν μια αποθέωση της Ελλάδας. Οι παρευρισκόμενοι αποθέωναν τον Γάλλο πρόεδρο για τα όσα είπε, χειροκροτώντας τον όρθιοι για ώρα όταν αυτός κατέβηκε από το βήμα του ομιλητή. Ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο να υπάρχει σύμπραξη ανάμεσα σε όλα τα κράτη.

Χαρακτήρισε μάλιστα “αποτυχία της Ευρώπης” την Ελληνική κρίση κα το ότι μέχρι τώρα αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Βασιστήκαμε σε ψέματα και να το πούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα. Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος”, τόνισε μεταξύ άλλων και συνέχισε: “Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι δίνουμε; Λιτότητα και ανεργία στο 50%! Τους υποσχεθήκαμε μια ζωή στο Παρίσι και το Βερολίνο, αν εγκαταλείψουν την χώρα τους. Όμως είχαμε υποσχεθεί τα ίδια αν έμεναν στην πατρίδα τους “.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του χρώμα… γαλανόλευκο. Τόσο με φράσεις επιφανών αρχαίων Ελλήνων, όσο και με το ίδιο το σημείο που στεκόταν! «Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε«, έλεγε ξανά και ξανά. «Πίσω μου ο λόφος της Ακρόπολης. Ο Παρθενώνας. Όποιος κι αν είναι ο καθένας από εμάς, όποια ηλικία κι αν έχει, από όπου κι αν προέρχεται, το θαύμα αυτού του λόφου είναι κάτι που μας διακατέχει όλους. Είναι η ιδέα ότι κάτι γεννήθηκε εδώ, κάτι που μας ανήκει και μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».

Και συνέχιζε: «Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πρόκειται για μία στιγμή που πετάει η κουκουβάγια της Αθήνας. Είναι μια γαλήνια στιγμή. Η κουκουβάγια κοιτάει προς τα πίσω. Είναι πολύ εύκολο να κοιτά κανείς εκεί που είναι γνωστό το περιβάλλον. Μην κοιτάτε όπως η κουκουβάγια της Αθηνάς προς τα πίσω. Κοιτάξτε με φιλοδοξία. Την λίγο τρελή και τολμηρή φιλοδοξία. Αρκεί να έχουμε κοινές φιλοδοξίες. Σας το υπόσχομαι θα πετύχουμε«. Μακρόν

Κλείσιμο με Σεφέρη και αποθέωση!

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, είχε αφήσει κάτι… γαλανόλευκο και για το τέλος. Κι αυτό διότι έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη:

«Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου«.

Και στην συνέχεια τόνισε: «Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί», ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος.

Δείτε το απόσπασμα

Επίσημο δείπνο και… day two!

Μετά την ομιλία στην Πνύκα, Εμανουέλ Μακρόν κιαι Μπριζίτ Τρονιέ μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την προσφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Παρόντες φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi

Επίσης το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως το ζεύγος Βαδινογιάννη.

Μακρόν
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μακρόν στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, ενώ στην συνέχεια ο ΠτΔ προσφώνησε τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος, στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών»  σημείωσε και συνεχάρη τους  Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν«, είπε χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιακές κυρίες!

Για μία ακόμη φορά, όμως, τα… παραλειπόμενα έκλεψαν τις εντυπώσεις! Τόσο οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των Μπέτυ Μπαζιάνα και Μπριζίτ Τρονιέ, όσο και το… μενού του δείπνου!

Τρονιέ
Φωτογραφία: Eurokinissi
Μπέτυ Μπαζιάνα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε μάλιστα έναν θερμότατο εναγκαλισμό και ολιγόλεπτο διάλογο με την Μπέτυ Μπαζιάνα. Μαρέβα Μητσοτάκη

Λίγο αργότερα, μάλιστα, συνομίλησε και με την σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ Τρονιέ. Μαρέβα Μητσοτάκη

 

Η σικ Μπριζίτ Τρονιέ

Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας δεν παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον μόνο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και για το γεγονός πως τον πρόεδρο της Γαλλίας, θα συνόδευε η σύζυγός του, Μπριζίτ Τρονιέ.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας ξεχωρίζει σε κάθε της εμφάνιση και -όπως αναμενόταν- τα φλας των φωτογράφων άστραψαν, μόλις πάτησε το πόδι της στην Αθήνα.

Απλή, αλλά… πολύ σικ, και χαμογελαστή, η Μπριζίτ Τρονιέ είχε τετ α τετ με την σύζυγο του Προκόπη Παυλόπουλου, Σίσσυ, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ξεναγήθηκε από την Μπέτυ Μπαζιάνα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Ακρόπολη. 

Φωτογραφία Eurokinissi

 

Πηγή: newsit.gr

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας