Τι συμβαίνει με το φοιτητικό επίδομα του 2016

Σχεδόν 5.000 φοιτητές δεν έλαβαν μέχρι σήμερα το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ  για το 2016, ενώ ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο έτος.

Καταγγελίες που έφτασαν στο newsbeast.gr επισημαίνουν το πρόβλημα που προκλήθηκε μετά την ψήφιση σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Ειδικότερα, πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας μεταβιβάζει στα ΑΕΙ την εκκαθάριση των αιτήσεων για το επίδομα.

Παράλληλα, η διάταξη μεταβιβάζει στα ιδρύματα την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, αφού το υπουργείο Παιδείας πιστώσει σε αυτά τα κονδύλια. Ωστόσο, τα ιδρύματα δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για αδυναμίες στους μηχανισμούς τους.

Σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από βουλευτές της ΝΔ τονίζεται πως: «Με την ψήφιση του Νόμου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, από 1/1/2017 μεταβιβάζονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, τόσο η εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, όσο και η ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, εφόσον το ΥΠΠΕΘ πιστώσει τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ ως τα τέλη του 2016 την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης των αιτήσεων για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, είχαν οι κατά τόπο υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου της χώρας. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και παρά τις λειτουργικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουν αναμένουν σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για την εκκαθάριση των αιτήσεων, αλλά και την πίστωση των απαραίτητων κονδυλίων ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι για το 2017 η διαδικασία άλλαξε. Οι φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση, ενώ τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα ελεγχθούν και θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά τον έλεγχο θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τον Ιούνιο κάθε έτους αλλά ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας