400 πνιγμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα – Επικίνδυνες οι μεσημεριανές ώρες

Περισσότεροι από 400 Έλληνες, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό,  σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα καθαρά νησιωτική με έντονη την παρουσία της θάλασσας γύρω μας. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.

Η αναλογία αντρών γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες  20-24 ετών.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι). Επίσης  όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικά.

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μέσα και γύρω από το νερό, μπορεί να συμβούν. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων. Ο καλύτερος τρόπος είναι η παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εφιστώντας την προσοχή όλων μας στην ανάγκη για εκπαίδευση.

Πηγή: onmed.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας