«Γιατί βαριέμαι να κάνω σεξ με το σύζυγό μου μετά από 11 χρόνια γάμου»

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που παύει να νιώθει την επιθυμία να κάνει σεξ με τον σύζυγό της, αλλά δε θέλει να καταστρέψει το γάμο της; Η εξομολόγηση μιας γυναίκας στο The Guardian και η γνώμη της ειδικού.

«Είμαι 38 χρονών και όταν παντρεύτηκα ήμουν παρθένα. Τα πρώτα χρόνια είχαμε έντονη σεξουαλική ζωή με το σύζυγό μου. Αν και, συνήθως, εκείνος το ζητούσε.
Μπορεί να μην ερχόμουν πάντα σε οργασμό, αλλά η διαδικασία ήταν ευχάριστη. Το πρόβλημα είναι ότι πάντα ένιωθα μια αίσθηση υποχρέωσης να ικανοποιήσω τις σεξουαλικές του επιθυμίες (σαν καλή σύζυγος).
Μετά από 11 χρόνια γάμου, μιας σχετικά ομαλής συνύπαρξης, αλλά κι ένα παιδί, το οποίο σήμερα είναι 5 χρονών, το σεξ κάποια στιγμή άρχισε να μοιάζει με υποχρέωση, μέχρι που κατέληξε να είναι βάρος. 

Πριν κάνουμε παιδί ήμουν μια γυναίκα αφοσιωμένη στην καριέρα της (από την οποία τα τελευταία χρόνια κάνω διάλειμμα. Μπορεί να μην εργάζομαι πια, αλλά και στο γάμο μου συνέχισα να έχω θέση ισχύος. Εγώ ήμουν αυτή που αποφάσιζα από το που θα ζήσουμε και πως θα διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας μέχρι που θα πάμε διακοπές. Εκείνος πάντα ήταν ευγενικός (τουλάχιστον τις φορές που δεν ζητούσε να κάνουμε σεξ), γενναιόδωρος και υπεύθυνος. 

Δεν θέλω να καταλήξω να είμαι διαζευγμένη single μητέρα. Δεν έχω πάψει να θέλω να κάνω σεξ γενικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο άντρας μου δε με ερεθίζει πια και νιώθω ενοχές γι’ αυτό. Έχουν υπάρξει φορές που έχω νιώσει σεξουαλική επιθυμία για άλλους άντρες, αλλά ποτέ δεν ενέδωσα». 

Και κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: Πόσο καταδικασμένη είναι μια σχέση όταν η ενστικτώδης επιθυμία και όρεξη για σεξ εξαφανίζεται;

Σύμφωνα με τη Mariella Frostrup, (τη δημοσιογράφο που, συνήθως, απαντά σε τέτοιου είδους εξομολογήσεις στο σάιτ της The Guardian), αν ήταν έτσι, τότε όλοι θα έπρεπε να υπογράφουμε συμβάσεις περιορισμένου χρόνου με τον σύντροφό μας και όχι να δεσμευόμαστε μέχρι «να μας χωρίσει ο θάνατος». Ναι, το να μείνουμε με τον ίδιο άνθρωπο για μια ζωή,μπορεί να κάνει το σεξ να μοιάζει με αγγαρεία παρά με ευχαρίστηση.

Το σεξ όμως είναι σαν το μαγείρεμα: όσο απολαυστικό κι αν είναι το αποτέλεσμα, υπάρχουν μέρες που δεν θέλεις καν να μπεις στη διαδικασία. Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί σε μακροχρόνια σχέση ξέρει ότι είναι δύσκολο να διατηρήσεις το διακαή πόθο για σεξ όταν ξέρεις ακριβώς τι πρόκειται να ακολουθήσει στη διάρκεια του. Για μια γυναίκα όμως που σπάνια έρχεται σε κορύφωση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.

Ακόμα κι αν η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού πάρει την κάτω βόλτα συνήθως, σπάνια έχει μόνο ο ένας την ευθύνη. Στην συγκεκριμένη ιστορία, ο σύζυγος φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος με κατανόηση, αλλά αδυναμία να «διαβάσει» τον τρόπο σκέψης της γυναίκας του. Εκείνη, από την άλλη, έχοντας βαρεθεί την σεξουαλική καταπίεση που δεχόταν (ακόμα και σε αυτή την ήπια μορφή) δεν είναι καθόλου παράλογο που έχει νιώσει ενδιαφέρον για άλλους άντρες. Είναι μια αντίδραση που ανττιπροσωπεύει τη δυνατότητα για κάτι διαφορετικό σε αντίθεση με τη γνωστή και προβλέψιμη καθημερινότητα. Αυτή όμως η ανάγκη είναι αρκετή για να μας κάνει να νιώσουμε ενοχές.

Η αλήθεια είναι πως όταν μια γυναίκα είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαχείριση του νοικοκυριού και το μεγάλωμα των παιδιών, δεν μένει πολύς χώρος και όρεξη για εκπλήξεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, το σεξ δεν πρέπει να γίνεται ένα πολύ ξεχωριστό σύμπαν στο οποίο ταξιδεύετε μία στο τόσο, αλλά φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ότι είστε οικογένεια.

Αν δε θέλετε να ή να μετατρέψετε το γάμο σας σε φιλική σχέση, μπορείτε να επανεκτιμήσετε τα θετικά σημεία του συζύγου σας και να βρείτε τρόπο να αναζωπυρώσετε την εστία του πάθους σας.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να νιώσετε εκ νέου διέγερση για τον σύζυγό σας. Τα προκαταρκτικά και η ευχαρίστηση που λαμβάνετε από τα χάδια του άλλου μπορούν να σας φτάσουν μέχρι ένα σημείο. Οσο σημαντικό όμως είναι να προσφέρετε ευχαρίστηση στο σύζυγό σας, άλλο τόσο είναι το να πάρετε τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς σας και να κατανοήσετε και τις δικές σας ανάγκες.

Παρόλο που το σεξ υπάρχει παντού γύρω μας, σε ταινίες, διαφημίσεις, φωτογραφήσεις περιοδικών, καταλόγους μόδας, τα πράγματα σε μια σχέση δεν είναι πάντα τόσο ερωτικά. Έτσι, καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να τον επανεφεύρουμε τον ερωτισμό και τη διάθεση για σεξ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αφιερώσουμε κάποιες ώρες στην ικανοποίηση του εαυτού μας (οι επιστήμη έχει αποδείξει πως η αυτοϊκανοποίηση αυξάνει τη διάθεση για σεξ).

Έτσι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι εμβαθύνετε στη δική σας σεξουαλικότητα, να ανακαλύψετε ξανά τι σας ερεθίζει και να προσπαθήσετε να μεταφέρετε αυτή την αίσθηση/κίνηση/κόλπο στην κρεβατοκάμαρα σας.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο χρυσή συμβουλή είναι να μη το παρατήσετε πριν το προσπαθήσετε.

Πηγή: bovary.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας