Το ξεκόβει ο Τζανακούλης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω ξανά για δήμαρχος! «Αποστολή» και… ανάκριση στη Μεσοράχη (ΦΩΤΟ)

O Κώστας Τζανακούλης μιλά για όλους και για όλα και φωτογραφίζεται όπως δεν τον έχετε ξαναδεί, ως… εργάτης γης αλλά και οινοποιός στο κτήμα του στη Μεσοράχη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΟΥΛΑΓΚΑ

Το «Τι Νέα Λάρισα;» επισκέφθηκε τον πρώην δήμαρχο Λαρισαίων και μιλάμε μαζί του για τις επερχόμενες δημοτικές αλλά και εθνικές εκλογές, ποιο ρόλο φιλοδοξεί να παίξει ο ίδιος και ποιες είναι οι σχέσεις του σήμερα με πρόσωπα όπως η Ρένα Καραλαριώτου, ο Κώστας Αγοραστός αλλά και με τον διάδοχο του στην καρέκλα του δημάρχου, Απόστολο Καλογιάννη.

Επίσης μας απαντά αν είδε εδώ στη Λάρισα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψη του, αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής και προβλέπει για το ΣΥΡΙΖΑ… πανωλεθρία!

Μιλάμε ακόμη για το πρόσφατο «δράμα» με τα σκουπίδια και τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν ακόμη δήμαρχος, για τη ζωή του στο κτήμα, για το θρυλικό… Hyundai που μ’ αυτό πάει παντού εδώ και 20 χρόνια αλλά και συνολικά για τα αυτοκίνητα που έχουν οικογενειακώς.

Β.Β. : Να ξεκινήσουμε με τα «φρέσκα κουλούρια», την κατάσταση που δημιουργήθηκε και στη Λάρισα με τα σκουπίδια. Τι λέει ο Κώστας Τζανακούλης με την εμπειρία των 16 ετών στο δημαρχιακό θώκο, το χειρίστηκε σωστά το όλο θέμα ο Απόστολος Καλογιάννης;

Κ.Τ.: Δεν είναι θέμα των δήμων καταρχάς, βέβαια έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους, την μεγάλη ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση. Τέτοιο λάθος δεν μπορούσε να το κάνει κανένας και απορώ και εξίσταμαι, και είπα σε πρωτοκλασάτα στελέχη τους, δεν ρωτάτε κάποιον άνθρωπο που ξέρει να σας πει δυο πράγματα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει να πείτε ότι επεκτείνονται οι συμβάσεις 8μηνιτών, 2μηνιτών. Το ότι αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής θα το καταλάβαινε. Ήταν μέγα και τραγικό λάθος, την ευθύνη την έχει 100% η κυβέρνηση. Κάποιοι δήμοι δεν άκουσαν τις προτροπές της κυβέρνησης και δεν τους ανανέωσαν τις συμβάσεις και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Και οι συμβασιούχοι ξέρουν ότι έτσι είναι, όταν προσλαμβάνεσαι για 2 μήνες, είναι για 2 μήνες. Τώρα γίνεται φασαρία και λένε να μονιμοποιήσουν, ποιους; Αυτούς; Γιατί; Οι άλλοι που ήταν το προηγούμενο 8μηνο; Είμαι σίγουρος ότι κι αυτή η ρύθμιση που έγινε δεν στέκει και θα έχουμε πάλι πρόβλημα.

Όσον αφορά τον δήμο, ο δήμος θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκαναν μερικοί δήμοι της χώρας να μην τους ανανεώσει τις συμβάσεις και να ζητούσε από την κυβέρνηση ξανά έγκριση για καινούριους.

Β.Β. : Ναι αλλά έτσι θα πήγαινε κόντρα στην κυβέρνηση… Δεν το κάνεις εύκολα αυτό όταν είσαι στον ίδιο χώρο, κακά τα ψέματα. Και αν ακόμη το είχε κάνει η δημοτική αρχή, θα το γλιτώναμε πιστεύεις αυτό το χάλι με τα σκουπίδια;

Κ.Τ.: Βεβαίως γιατί θα είχαν πάρει άλλα άτομα, καταρχάς και τα σωματεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ήταν σύμφωνη με όλα αυτά αλλά μετά από αυτά που έγιναν έπρεπε να ηγηθεί του αγώνα. Ο δήμος λοιπόν έπρεπε να το καταλάβει από την αρχή και να μην φτάσει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση και πολύ φοβάμαι ότι με τον καύσωνα θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα γιατί δεν φτάνει μόνο να τα ψεκάζεις με διάφορα φάρμακα.

Και ο δήμαρχος Λάρισας δεν είναι όποιος κι όποιος δήμαρχος και ειδικά όταν πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να πάει και να τους πει «αυτό το λάθος είναι τεράστιο, δεν πρέπει να το κάνετε» και θα έσωζε τους πάντες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσύρει από πάνω της τις ευθύνες αλλά οι ευθύνες ανήκουν 100% σε αυτήν.

Β.Β. : Θεωρείς πως θα έπρεπε να έχει δώσει τη δουλειά σε ιδιώτη ο Καλογιάννης; Έστω με σύμβαση για λίγες μέρες, για μια βδομάδα…

Κ.Τ.: Πιστεύω ότι αν καθόταν να συζητήσει με τους υπαλλήλους κι έβγαζαν μεγαλύτερο προσωπικό ασφαλείας θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Όλα λύνονται με την κουβέντα.

Β.Β.: Αφού το ζήτησε αλλά…

Κ.Τ. : Το θέμα είναι τι σχέση έχεις με τους εργαζομένους και πως τους αντιμετωπίζεις. Πιστεύω θα μπορούσε να το κάνει.  Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση σας πληροφορώ ότι υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι στην Ελλάδα και μεγάλοι και μικρότεροι , οι οποίοι πλέον την καθαριότητα την έχουν δώσει στον ιδιωτικό τομέα π.χ. η Ρόδος, η Έδεσσα με πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς ήμασταν πάντοτε υπέρ των τακτικών υπαλλήλων, των μόνιμων υπαλλήλων αλλά ότι κι αν θέλουμε οι συμβασιούχοι δεν θα εκλείψουν ποτέ. Και δεν θα εκλείψουν ποτέ γιατί υπάρχουν δήμοι που έχουν έκτακτες ανάγκες π.χ. ένας παραθαλάσσιος δήμος με μικρό πληθυσμό τον χειμώνα και το καλοκαίρι με πολλαπλάσιο δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες του με το μόνιμο προσωπικό.

Β.Β.: Η ουσία είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται με τα σκουπίδια…

Κ.Τ.: Ο κόσμος ταλαιπωρείται και μάλιστα είναι από τις υπηρεσίες που τις πληρώνει

Β.Β.: Είχε πει σε μια συνέντευξη ο κ. Καλογιάννης ότι αν πάμε σε ιδιώτη θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι Λαρισαίοι κι εγώ αναρωτιέμαι δηλαδή τώρα οι Λαρισαίοι που δεν τους καθαρίζουν τα σκουπίδια θα πάρουν λεφτά πίσω;

Κ.Τ.: Δεν μπορείς να αφορίζεις τίποτα και προκαταβολικά. Από την αρχή ήμουν υπέρ των μόνιμων υπαλλήλων και είχα προσλάβει το 2000, ένα χρόνο μετά την εκλογή μου, 110 υπαλλήλους στην καθαριότητα και δεν είχα αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη. Όλα είναι θέμα σωστής διαχείρισης.

«Όχι, το αποκλείω ρητά και κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι ξανά υποψήφιος για δήμαρχος»

 

Β.Β.: Μετά από 4 θητείες Τζανακούλη, έχουμε περάσει πλέον στο δήμο Λαρισαίων στην εποχή Καλογιάννη. Τρία χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, από εκεί που κάθεσαι τώρα πια βλέπεις να χει αλλάξει κάτι στην πόλη;

Κ.Τ. : Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απλά υπάρχει μια στασιμότητα γιατί εμείς από τον 1ο χρόνο που αναλάβαμε, παρόλο που και τότε ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, αρχίσαμε να κάνουμε πάρα πολλά, από την πρώτη χρονιά. Ένα από τα πρώτα έργα που άλλαξαν την εικόνα της πόλης ήταν η Παπαναστασίου που ξεκίνησε το 2000. Αυτή η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα γιατί της είχαμε αφήσει πάρα πολλά πράγματα έτοιμα. Εμείς ότι βρήκαμε από τον προηγούμενο δήμαρχο, τον Χριστόδουλο Καφφέ, δεν αφήσαμε τίποτα να πάει χαμένο.

Β.Β. :Τώρα που το αναφέρεις, θυμάμαι πρόσφατα σε τηλεοπτική σου συνέντευξη είχες πει ότι ο Καφφές ήταν ο ικανότερος αντίπαλος απ’ όλους αυτούς που έχεις αντιμετωπίσει σε εκλογές…

Κ.Τ.: Ασχολούνταν με τα θέματα, τα ήξερε και μάλιστα ένα από τα μεγάλα έργα που το είχε προχωρήσει αλλά δεν μπόρεσε να το φτάσει εκεί που έπρεπε ήταν τα αντιπλημμυρικά του Πηνειού, τα οποία τα ολοκληρώσαμε εμείς με πάρα πολλά εκατομμύρια.

Β.Β.: Δηλαδή τι εννοείς, ο Καλογιάννης δεν ασχολείται με τα θέματα της Λάρισας; Δεν τα ξέρει;

Κ.Τ.: Δεν μπορώ να ξέρω αν τα γνωρίζει ή δεν τα γνωρίζει, σημασία έχει ότι έργα που ήταν πανέτοιμα δεν τα ολοκλήρωσαν! Π.χ. είχαμε έτοιμο το έργο της αλλαγής 8.000 λαμπτήρων, που η οικονομία για το ταμείο του δήμου θα ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο και δεν το προχώρησε. Επίσης την ελεγχόμενη στάθμευση με αισθητήρες, μέσω κινητών τηλεφώνων δεν το προχώρησε και πλείστα όσα άλλα.

 

B.B.: Θυμόμαστε όλοι πως μετά την ήττα σου στις δημοτικές εκλογές είχες δηλώσει πως κάποια στιγμή θα παραιτηθείς από την ηγεσία της παράταξης. Πέρασαν τρία χρόνια και δεν το χεις πράξει, με αποτέλεσμα εσχάτως να κυκλοφορούν φήμες πως ο Τζανακούλης θέλει να δοκιμάσει ξανά στο δήμο…  Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Να είσαι πάλι υποψήφιος δήμαρχος?

Κ.Τ.: Όχι, το αποκλείω ρητά και κατηγορηματικά

Β.Β. : Σίγουρα; Επιμένω στην ερώτηση γιατί και στην τελευταία σου εκλογική νίκη, τότε που στη Λάρισα είχαμε το θρίλερ με τον Γιάννη Σάπκα, είχες πει ότι δεν θα είσαι ξανά υποψήφιος εκτός και αν ξαναβάλει ο Σάπκας. Ο γιατρός δεν έβαλε αλλά εσύ εκεί, πήγες και για 5η θητεία…  Αποκλείεται δηλαδή να το ξανακάνεις; Μπορεί να σου βάζει ιδέες και ο κόσμος, να σε βρίσκουν έξω τώρα και να σου λένε «που ‘σαι ρε δήμαρχε;»…

Κ.Τ.: Εκατοντάδες άνθρωποι μου το λένε και μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς μου δηλώνουν ότι ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια εναντίον σου. Μου λένε δια της συγκρίσεως βγαίνουν αυτά. Δεν υπάρχει όμως τέτοια περίπτωση να είμαι ξανά υποψήφιος για δήμαρχος, νομίζω ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι να ασχοληθούν και ο λαός θα κρίνει ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να ηγηθεί και να διοικήσει το δήμο Λάρισας.

«Δαχτυλίδι», Ρένα, Ντίνος και Μάριος…

Β.Β.: Εσύ θα δώσεις »δαχτυλίδι» σε κάποιον από την παράταξη σας «Λάρισα Πόλη του Αύριο»; Θα στηρίξεις κάποιον άλλο υποψήφιο, την Ρένα Καραλαριώτου, τον Ντίνο Διαμάντο ή ενδεχομένως και τον Μάριο Ξηρομερίτη που ακούγεται έντονα το όνομα του λόγω και της ανεξαρτητοποίησης του;

Κ.Τ.: Πλείστοι όσοι μπορεί να ενδιαφέρονται , εμείς περιμένουμε ως παράταξη να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ενεργό ρόλο θα παίξουμε από το φθινόπωρο και μετά. Ούτε δαχτυλίδια θα δώσουμε, ούτε τίποτα και θα είμαστε σίγουρα με αυτόν που θα θεωρήσουμε ότι είναι ο πιο ικανός.

Β.Β.: Η παράταξη σας θα κατεβεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Κ.Τ.: Η παράταξη θα πάει εκεί που πρέπει, περιμένουμε τις εξελίξεις. Γιατί και η παράταξη μας διαθέτει παιδιά, τα οποία μπορούν να ηγηθούν. Αν υπάρχει το ενδιαφέρον από ανθρώπους που θεωρούμε ικανούς θα τους στηρίξουμε.

Β.Β.: Τι άφησε μετά από τόσα χρόνια δήμαρχος ως παρακαταθήκη ο Τζανακούλης; Αυτό που θυμάμαι ότι έψαχνες και ήθελες πάντα να υπάρχει ένα brand name για την πόλη, κάτι που θα χαρακτηρίζει τη Λάρισα, τι πιστεύεις ότι έχει μείνει;

Κ.Τ. : O τουρισμός στη Λάρισα αυξήθηκε κατακόρυφα χάριν μιας σειράς έργων που κάναμε και άλλαξε η πόλη. Θυμάμαι παλαιότερα ότι υπήρχαν δημοσιογράφοι, πιθανότατα και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος που είχε βάλει παλαιότερα το ερώτημα «αν καλέσεις κάποιον στη Λάρισα και σε ρωτήσει να ρθω να κάνω τι στη Λάρισα; Τι του απαντάς;». Σήμερα και με το τέλος της δικής μας θητείας θα μπορούσες να του πεις χίλια δυο πράγματα που μπορεί να κάνει στην πόλη. Να δει ένα αρχαίο θεάτρο που έχει προχωρήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, να δει μια Πινακοθήκη ολοκληρωμένη, να δει το Διαχρονικό Μουσείο στην εντέλεια, να δει το Λαογραφικό μουσείο, να δει έναν Πηνειό διαφορετικό, επισκέψιμο όλο το χρόνο και με τα φεστιβάλ, να έχει μια άριστη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Β.Β.: Δηλαδή έχουμε κάνει τουριστικό πόλο έλξης τη Λάρισα;

Κ.Τ.: Έχει γίνει τουριστικός πόλος, αναδείξαμε τα αρχαία, μην ξεχνάτε ότι σήμερα μπορείς να πας από την πλατεία Μπλάνα μέχρι το ποτάμι και να βλέπεις διάφορες εξελίξεις. Αυτά δεν υπήρχαν. Τα ξενοδοχεία άλλαξαν και γενικότερα όλη η πόλη άλλαξε γιατί δώσαμε βαρύτητα όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε όλες τις συνοικίες.

Πιάτο η Λάρισα… Η θέα από το μπαλκόνι στο κτήμα Τζανακούλη

Β.Β.: Είχες δεχθεί κριτική από την σημερινή δημοτική αρχή και για το παζάρι και για το φεστιβάλ Πηνειού και τώρα βλέπεις ότι συνεχίζονται κανονικά. Είναι μια κάποιου είδους δικαίωση αυτή;

Κ.Τ. : Δεν το συζητώ αλλά θα ένιωθα ακόμα πιο δικαιωμένος αν τα βελτίωναν γιατί δεν έχω δει βελτίωση. Το φεστιβάλ γίνεται λιγότερες μέρες ενώ η απαίτηση του κόσμου τότε που το κάναμε 8 μέρες, ήταν να το κρατήσουμε τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Όσον αφορά το παζάρι οι πολίτες το ήθελαν περισσότερες μέρες αλλά εμείς είπαμε ότι θα είναι 8 μέρες, όσο ήταν από το Μεσαίωνα που ξεκίνησε. Αν δει κανείς την ιστορία, θα δει ότι άνοιγε 24 Σεπτεμβρίου και έκλεινε 1η Οκτώβρίου. Όταν μας κάλεσαν από το υπουργείο για να συζητήσουμε για τους νόμους, τους είπαμε «δείτε αυτό που λέει ο απλός λαός, ότι το έθιμο νικάει το νόμο». Ο κόσμος το αγκάλιασε το παζάρι, οι έμποροι μπορεί να είχαν τους λόγους τους αλλά αν μας ακούγαν στη συνεργασία που προσπαθούσαμε να κάνουμε ώστε ένα μεγάλο μέρος του παζαριού να εκμεταλλεύεται, με την καλή έννοια, από τους ίδιους τους εμπόρους, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Βέβαια ήταν πάρα πολλοί Λαρισαίοι έμποροι στο παζάρι, ξεπερνούσε το 25%, οι οποίοι τύγχαναν και ειδικών προνομίων.

Β.Β. : Είπες πριν ότι περιμένεις τις εξελίξεις όσον αφορά τις εκλογές. Μήπως σε έχουν πλευρίσει ήδη ενδιαφερόμενοι για το δήμο Λαρισαίων και ζητούν τη στήριξη σου;

Κ.Τ. : Είναι αλήθεια ότι πλείστοι όσοι ενεργοί προς το παρόν αλλά και μελλοντικοί ενδιαφερόμενοι τουλάχιστον σε μένα λένε, μπορεί να το λεν για να με δελεάσουν, ότι είμαι το σημείο αναφοράς. Εκτός από την παράταξη που κυβερνάει τον δήμο, όλοι οι άλλοι  καταλαβαίνουν ότι η δική μου θέση θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Και νομίζω ότι μπορεί να μην ήρθαν όλοι να μου το ζητήσουν αλλά ξέρω ότι όλοι ανοίγουν την κουβέντα έτσι.

Β.Β.: Είδα τις προάλλες ήσουν δίπλα-δίπλα με την Ρένα Καραλαριώτου σε κάτι εγκαίνια στο Μακρυχώρι και μάλιστα μου μετέφεραν ότι φτάσατε μαζί, περπατήσατε μαζί και τα λέγατε σε καλό κλίμα… Ισχύει;

Κ.Τ.: Όχι ούτε φτάσαμε μαζί, ούτε περπατήσαμε μαζί αλλά συνευρεθήκαμε εκεί. Μας έβαλαν και καθόμασταν έτσι… Μπορεί να φτάσαμε την ίδια ώρα αλλά δεν είχαμε καμία σχέση, εγώ έφτασα με το δικό μου, αυτό το παμπάλαιο Hyundai που έχω, που είναι και για τα αλώνια και για τα σαλόνια. Όλα τα ταξίδια μου με αυτό τα κάνω και εντός και εκτός.

«Είκοσι χρόνια αυτοκίνητο έχω το hyundai από το 1997»

Β.Β.: Δηλαδή τώρα θέλεις να μου πεις ότι τόσα χρόνια δήμαρχος ο Τζανακούλης, δεν έχει κανένα καλύτερο αυτοκίνητο από αυτο;

Κ.Τ.: Όχι, είκοσι χρόνια αυτοκίνητο έχω το hyundai από το 1997. Και ούτε η οικογένεια και τα παιδιά έχουν καλύτερο. Και τα 5 αυτοκίνητα της οικογενείας αν τα μαζέψουμε, ούτε 5.000 ευρώ δεν κοστίζουν αλλά κάνουμε την δουλειά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Β.Β. : Τελικά ήσασταν δίπλα δίπλα με την Ρένα;

Κ.Τ.: Μας έβαλαν δίπλα δίπλα.

Β.Β.: Έχει γεφυρωθεί καθόλου το χάσμα μετά τα όσα έγιναν στις εκλογές, μιλάτε οι δυο σας;

Κ.Τ. : Μιλάμε, εγώ μιλάω με όλο τον κόσμο, δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Και τους πολύ κακούς, αυτούς που μου έκαναν τεράστια ζημία δεν έχω πρόβλημα να τους μιλήσω, είμαι ανοιχτός. Ο Θεός δεν τους έπλασε όλους ίδιους, είναι κάποιοι που έχουν στο DNA τους την κακία, βέβαια εγώ τους λυπάμαι.

Β.Β. : Υπάρχει περίπτωση να στηρίξεις Ρένα Καραλαριώτου; Αν είναι υποψήφια για το δήμο, που η λογική λέει πως θα είναι διότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, δε μπορεί, θα προσπαθήσει αυτή τη φορά να γίνει δήμαρχος…

Κ.Τ.: Δεν λέει τίποτα αν είναι υποψήφια, είπα και προηγουμένως ότι θα δούμε τις διεργασίες, θα δούμε ποιοι άλλοι θα ενδιαφερθούν, αν θα προκύψει από το δικό μας χώρο, αν θα προκύψει από άλλους χώρους.

Β.Β. : Φαντάζομαι θεωρείς κι εσύ ότι μετά τα όσα έγιναν στις τελευταίες εκλογές θα πρέπει επιτέλους ο δικός σας χώρος, η ΝΔ, να πάει συντεταγμένα με έναν υποψήφιο…

Κ.Τ. : Αυτό είναι το λιγότερο, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάει συντεταγμένα μόνο ο δικός μας χώρος αλλά ο ευρύτερος χώρος πρέπει να πάει συντεταγμένα, η κεντροδεξιά με την ευρύτερη έννοια. Ας πούμε γιατί να έχει χωριστή παράταξη ο Διαμάντος, γιατί να έχει χωριστή παράταξη ο Νασιώκας. Ας πούμε στο κέντρο και λίγο αριστερά και λίγο δεξιά πρέπει να ‘ναι όλοι μαζί κάτω από έναν επικεφαλής. Εξάλλου σήμερα αυτές οι ταμπέλες έχουν εκλείψει, ίσως να ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε δεδομένα.

Β.Β. : Άρα πιστεύεις κι εσύ ότι θα πρέπει να είναι ένας ο «κεντροδεξιός» υποψήφιος για να πάρει τις εκλογές;

Κ.Τ.: Θα ήθελα να είναι ένας, είναι δύσκολο αλλά όλα είναι πιθανά. Μην ξεχνάμε ότι ο Καλογιάννης με την πρώην παράταξη του Σάπκα, κανείς δεν περίμενε ότι θα γινόταν και όμως έγινε και κέρδισαν και τις εκλογές.

Β.Β.: Με τον Κώστα Αγοραστό τι σχέση έχεις;

Κ.Τ.: Με τον Κώστα Αγοραστό είμαστε θεωρητικά και ουσιαστικά μαζί από το 1997…

Β.Β. : Μαζί με το Hyundai;

K.Τ.: (γελάει) Ναι, είκοσι χρόνια. Μπορεί ο καθένας να λέει και να γράφει ότι θέλει, υπάρχουν στιγμές έντασης αλλά το θέμα είναι να μετράμε εκ του αποτελέσματος. Και με τον πρώην νομάρχη είχα κόντρες, τον Λουκά Κατσαρό και με τον μπαρμπαΓιάννη τον Φλώρο πιο παλιά. Βέβαια όλους αυτούς τους κακίζω και τους άλλους πολιτικούς, όσους εμπλέκονται που η Λάρισα δεν απέκτησε αεροδρόμιο. Δεν συμπαραστάθηκε κανένας σε αυτό το βαθμό που έπρεπε για διάφορους λόγους. Η Λάρισα όμως το στερείται το αεροδρόμιο. Δύο πράγματα δεν συγχώρησα ποτέ σε όλους αυτούς, ένα ότι δεν έγινε το αεροδρόμιο που θα άλλαζε την οικονομία της περιοχής και το δεύτερο ότι είχαμε μια ωραιότατη πρόταση να γίνει άλλο ένα Νοσοκομείο, καινούριο και το Γενικό να γίνει ένα κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Αλλά δεν βρήκαμε συμπαράσταση…

«Βρεθήκαμε με τον Κυριάκο στη Λάρισα. Δεν είναι της στιγμής αν θα πάω για βουλευτής»

Β.Β.: Ήρθε την περασμένη Κυριακή ο Κυριακός Μητσοτάκης στη Λάρισα. Κάποιοι ψιθυρίζουν πως δεν έχεις πλέον καλές σχέσεις μαζί του και γι’ αυτό δεν βρεθήκατε, παρόλο που προσπάθησες να έρθεις κοντά.

Κ.Τ. : Δεν προσπάθησα, εμένα με πήραν από το γραφείο του Κυριάκου και μου είπαν ακριβώς το πρόγραμμα του. Και εδώ με κάλεσε και ο Κουρέτας και ήμουν εκεί, δεν επιχείρησα να μπω μέσα από την στιγμή που δεν μπήκαν και βουλευτές. Ειδωθήκαμε όμως με τον Κυριάκο για αρκετή ώρα αλλού. Τα λέμε με τον πρόεδρο, έχουμε συνεχή επικοινωνία. Δεν επιδίωξα να τον δω γιατί δεν συνέτρεχε λόγος, είχαμε μιλήσει νωρίτερα για το που θα βρισκόμασταν και βρεθήκαμε. Τον Κυριάκο τον στηρίξαμε μετά την αποτυχία των εκλογών του Νοεμβρίου.

Β.Β. : Για το δήμο μας το απέκλεισες. Υποψήφιο βουλευτή θα σε ξαναδούμε;

Κ.Τ.: Νομίζω ότι δεν είναι της στιγμής να συζητήσει κανείς για τίποτα.

Β.Β.: Δεν το ξεκόβεις όμως, δεν λες «όχι!»

Κ.Τ.: Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Β.Β.: Αντέχει άλλον ένα εκλογικό αγώνα ο Κώστας Τζανακούλης;

Κ.Τ. : Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας νέο και δυνατό και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε πλείστα όσα αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είμαστε ενεργοί πολίτες και πολιτικοί, το δείχνουμε παντού, παίρνουμε μέρος, εκφράζουμε τις απόψεις μας.

Β.Β.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη τη ΝΔ. Πιστεύεις στο ακραίο σενάριο ότι μπορεί να πάρει μέχρι και την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές; Μπορεί να βγάλει τρεις βουλευτές στη Λάρισα;

Κ.Τ. : Βέβαια μπορεί. Και τρεις βουλευτές μπορεί. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια εκφράζουν την συγκεκριμένη περίοδο, δεν ξέρει κανείς αν αργότερα μπορεί να πάει κι ακόμη καλύτερα.

Β.Β.: Ποια είναι η δική σου εκτίμηση για εθνικές εκλογές; Πότε τις βλέπεις;

Κ.Τ. : Ο ΣΥΡΙΖΑ με νύχια και με δόντια είναι γραπατσωμένος στην εξουσία. Να τα λέμε απλά και στον κόσμο. Πόσους βουλευτές έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; 143; Εάν γίνουν εκλογές τώρα πόσοι από αυτούς θα ξαναβγούν;

Β.Β.: Δεν ξέρω… Πόσοι λες εσύ; Οι μισοί;

Κ.Τ.: Ποιοι μισοί; Σιγά μην βγάλει 70+ βουλευτές! Ούτε καν τo 1/3 από όσους είναι σήμερα, το 1/5 θα βγει από αυτούς. Καμιά 30αρια βουλευτές. Οπότε όλοι αυτοί σκέφτονται, γιατί να χάσουν δυο χρόνια ακόμα στην εξουσία; Θα τα δώσουν όλα για να μείνουν πάνω.

Β.Β.: Απλά υπάρχει μια λογική που λέει ότι τώρα επειδή πέτυχε μια συμφωνία ο Τσίπρας, ίσως να μπορέσει να διατηρήσει κάποιο ποσοστό αν πάει το συντομότερο σε εκλογές.

Κ.Τ.: Δεν πέτυχε καμιά συμφωνία. Αυτοί δεν κάνουν διαπραγματεύσεις, παζάρια κάνουν, του τύπου μην μας πιέζετε για 3,5% πλεόνασμα, κάντε το 3%, 2,5%.  Άλλο διαπραγμάτευση και άλλο παζάρεμα.

«Έρχεται ο Αγοραστός στο κτήμα αλλά δεν πίνει κρασί…»

Β.Β.: Μετά τις εκλογές ο Τζανακούλης αποσύρθηκε ουσιαστικά στο κτήμα του και τώρα δηλώνεις εργάτης γης. Και τι ακριβώς κάνεις από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κτήμα;

Κ.Τ.: Το κτήμα έχει πάρα πολύ δουλειά και δεδομένου ότι έχουμε μοιράσει οικογενειακά την δουλειά, το κτήμα το έχω αναλάβει εγώ τεχνικώς να το παρακολουθώ, η κόρη μου είναι οινολόγος, ασχολείται με το σταφύλι αλλά κυρίως με το κρασί και ο γιος μου έχει την εμπορία. Μπορεί να μην φτάνω στο σκάλισμα γιατί έχουμε προσωπικό και Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι δουλεύουν αρκετά μεροκάματα γιατί έχουν δουλειά τα αμπέλια, αλλά καλλιεργούμε και σιτηρά, ψυχανθή. Όρεξη να έχεις και το αμπέλι δεν σε αφήνει ποτέ. Έχουμε αμπέλια οινοποιήσιμα,αμπέλια επιτραπέζια, συκιές, δαμασκηνιές και ροδιές.

Τα βαρέλια και τα κρασιά που παλαιώνουν στο κελάρι

Β.Β.: Αυτά απαιτούν από ότι καταλαβαίνω μπόλικο χρόνο, οπότε πλέον είσαι εδώ στο κτήμα που ναι μεν έχει απίστευτη θέα… Αλλά ειλικρινά, δεν ήταν ζόρι για σένα να φύγεις από το επίκεντρο που ήσουν ως δήμαρχος και να ρθεις εδώ να αποσυρθείς στην ερημιά;

Κ.Τ. : Εγώ πάντα ήμουν στο κτήμα. Το αυτοκίνητο μου όποτε κι αν άνοιγες το πορτμπαγκάζ, είτε ως καθηγητής είτε ως δήμαρχος, υπήρχαν πίσω μπότες και μία τσάπα πάντα. Και ψαλίδια.

Β.Β.: Όπως στις ταινίες θρίλερ;

Κ.Τ. :(γέλια) Έπρεπε να τα έχω μαζί μου ανά πάσα στιγμή. Και ξέρεις κάτι; Δεν είναι καθόλου ερημιά εδώ, περνάει κόσμος και ντουνιάς. Επισκέπτονται το κτήμα γενικά, φίλοι, γνωστοί αλλά και άσχετοι που μου είναι άγνωστοι.

Β.Β.: Θα σας φτιάξουν το δρόμο που είναι χωματόδρομος;

Κ.Τ. : Να δούμε, περιμένουμε… Ένα μέρος του δρόμου πάντως το κάναμε μόνοι μας

Β.Β.: Έχει πάρει το αυτί μου ότι έρχεται κόσμος εδώ και ζητάει κρασί, μαρμελάδες…

Κ.Τ.: Ναι, ισχύει. Συμμετέχουμε και δίνουμε κι εμείς σε φορείς και συλλόγους που έρχονται όσο μπορούμε, στο μέγιστο δυνατό.

Σε περίοπτη θέση κατεβαίνοντας στο κελάρι, οι γονείς του πρώην δημάρχου

Β.Β: Ποιο είναι το προϊον από όλα αυτά που βγάζετε εδώ στο κτήμα που να αποδίδει περισσότερο;

Κ.Τ.: Θέλουν αγώνα όλα. Καλά πάμε όμως και με τις μαρμελάδες και με τα κρασιά, να για παράδειγμα πρόσφατα σ’ ένα διεθνή διαγωνισμό για τα κρασιά μια από τις ετικέτες μας κέρδισε το 2ο βραβείο. Στο κρασί μας έκανε ζημιά ο φόρος. Αυτός ο φόρος ήταν οινοκτόνος. Μας παίρνει λεφτά, μας δημιουργεί προβλήματα χωρίς να προσφέρει τίποτα και μάλιστα μπήκε με λάθος τρόπο. Ζημίωσε εμάς τους μικρούς στο μέγιστο βαθμό. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα τον καταργήσει, άκουσα τον Μητσοτάκη να λέει ότι θα τον καταργήσει, οψόμεθα.

Β.Β.: Πόσα στρέμματα είναι οι καλλιέργειες;

Κ.Τ. : Δεν είναι πάρα πολλά. Είμαστε μικρή επιχείρηση και τα αμπέλια μας είναι αυτά που καλλιεργούμε βάσει αδείας γιατί για τα οινοποιήσιμα πρέπει να έχεις άδεια. 30 στρέμματα έχουμε άδεια, 30 στρέμματα καλλιεργούμε και 20 στρέμματα καλλιεργούμε επιτραπέζια, που δεν χρειάζονται άδεια.

Συσκευάζοντας τα κρασιά με τη φίρμα…

Β.Β.: Έρχεται ο Αγοραστός εδώ, δοκιμάζει κρασί Τζανακούλη; Κανένας άλλος γνωστός;

Κ.Τ. :Πολλοί έρχονται αλλά ειδικά ο Κώστας δεν πίνει κρασί, είναι στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν πίνουν.

Β.Β.: Ξέρω ότι έχετε συχνές επαφές τελευταία και έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο κτήμα…

Κ.Τ.: Πάντοτε είχαμε επαφές και έρχεται από εδώ όπως και πολλοί άλλοι.

(Φωτο ρετρό… 4 χρόνια πριν ο δήμαρχος ακόμη τότε Τζανακούλης όλο χαμόγελα με τον περιφερειάρχη… Πριν τη «μάχη» των εκλογών το Μάϊο του 2014)

Β.Β.: Τι θα κάνει ο Αγοραστός; Θα συνεχίσει στην Περιφέρεια ως υποψήφιος για τρίτη φορά ή σκέφτεται να στραφεί… αλλού; Σου λέει τίποτα; Ζητάει καμιά συμβουλή από σένα;

Κ.Τ. : Μιλάμε και συζητάμε για πολλά θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά ειλικρινά δεν έχουμε καθίσει πότε να μιλήσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Μιλάμε στο τηλέφωνο με τον Καλογιάννη. Δεν χρειάζεται πολιτιστικές πρωτεύουσες η Λάρισα..»

Β.Β.: Ποια είναι η μεγαλύτερη πικρία που έχεις από τα 16 χρόνια που ήσουν δήμαρχος; Έχεις μιλήσει δημοσίως για αχάριστους ευεργετηθέντες…

Κ.Τ. : Δεν βαριέσαι. Σε όλη μου την ζωή εγώ την πικρία την έχω μέσα μου από όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχω ευεργετήσει και έχουν στραφεί εναντίον μου. Δεν διορθώνομαι και τώρα ακόμα κάνω συνέχεια καλοσύνες όπου μπορώ.

Β.Β.: Τι πρέπει να γίνει τώρα στη Λάρισα; Ποιο πιστεύεις πως είναι το στοίχημα για το δήμο Λαρισαίων, προς τα που να στραφεί; Χάσαμε επί των ημερών σου τους Μεσογειακούς που ξέρω ότι σε «πονάει» αυτό ακόμη, χάσαμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που ήταν ο μεγάλος στόχος της σημερινής δημοτικής αρχής… Τι πρέπει να κάνει από δω και πέρα ο Καλογιάννης, ο οποίος όπως λες σε παίρνει και συχνά-πυκνά τηλέφωνο και τα συζητάτε οι δυο σας, ο νυν με τον πρώην δήμαρχο…

Κ.Τ.: Ναι μιλάμε και εγώ τον παίρνω τηλέφωνο και αυτός με παίρνει. Όπως είπα και πριν δεν κρατάω κακίες και ειδικά όταν είναι για το καλό της πόλης. Λοιπόν ο δήμος Λαρισαίων πρέπει να φροντίσει να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ακόμα περισσότερο. Το ότι είναι κεντρική πόλη στην Ελλάδα, αυτό μπορεί να ήταν για την ιστορία κατάρα γιατί δεν πέρασε κατακτητής που να μην περάσει από εδώ, αλλά είναι και ευθεία με αποτέλεσμα να περνάνε και αυτοί που θέλεις. Από τη στιγμή που οι βασικότερες υποδομές έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αναδειχθεί πάση θυσία η Λάρισα, να αποτελέσει πόλο έλξης και να αναδειχθούν όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και πρέπει ο δήμος να παίξει κεντρικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδας και όχι μόνο. Έχει όλα τα φόντα. Είναι στους 5-6 μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, κεντροβαρή θέση, έχει φοβερές υποδομές, έχει μια δυναμικότητα, δεν του λείπει τίποτα να αναδειχθεί και δεν χρειάζεται ούτε πολιτιστικές πρωτεύουσες και να ξοδεύουμε χρήματα. Οι Μεσογειακοί αγώνες ήταν μέγα λάθος που χάθηκαν, θα προσέδιδαν στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στις δύο πόλεις Λάρισα και Βόλο πάρα πολλά και άλλες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα, θα γίνονταν γνωστές οι πόλεις στα πέρατα του κόσμου με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά δυστυχώς την πουλήσαμε την όλη υπόθεση στη Μερσίνη της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας