Κρίσιμες ώρες για την «Αυγή»

Κρίσιμες στιγμές διέρχεται η ιστορική εφημερίδα της «Αυγής», με τους εργαζόμενους να καταγγέλουν παρακώλυση της απεργιακής κινητοποίησης που είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Παρουσιάζοντας το ιστορικό των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών και «δείχνοντας»  την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μ. Αντωνιάδου και το μέλος του Δ.Σ της, Στ. Καπάκο, πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας έως τον Ιανουάριο του 2015 και μετέπειτα  διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ, από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2016, ως υπεύθυνους για τη μη πραγματοποίηση της επικυρωμένης απεργίας της 13ης και -εν συνεχεία- της 14ης Ιουνίου, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «εξαθλίωσή» τους, καθώς σε πολλούς εξ αυτών οφείλονται έως και μισθοί 10 μηνών, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες τους καταβλήθηκε το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου.

Αναλυτικά η θέση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων:

«Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους πως οι πλάτες μας σηκώνουν ήδη αρκετά, καθώς η διολίσθηση των τελευταίων μηνών έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων, που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, αν και απλήρωτοι, βυθισμένοι στην αγωνία και το άγχος, όχι μόνο για το μέλλον των θέσεων εργασίας μας, αλλά και για το μέλλον αυτής της εφημερίδας …

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Αυγής» επικύρωσε την ειλημμένη απόφασή της να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 13 Ιουνίου ως απόληξη μιας 9μηνης προσπάθειας και συνεχούς άσκησης πίεσης, με δύο πτυχές: αφενός, για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, αφού μόλις χθες λάβαμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με τις παραπάνω οφειλές να προστίθενται στις υπάρχουσες από περασμένα έτη, που σε πολλούς εργαζόμενους ξεπερνούν τους δέκα μισθούς, και αφετέρου, για τη διάσωση, ενίσχυση και ανάπτυξη μιας ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς στην οποία εργαζόμαστε με συνείδηση και συνέπεια.

Στη συνέλευσή μας συμμετείχαν και μέλη των σωματείων της ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ και μετά από μια συντριπτικά, ακόμη μία φορά, πλειοψηφική επικύρωση της απεργίας, εξουσιοδοτήσαμε τα σωματεία μας για την προκήρυξη της απεργίας, την οποία για λίγες ώρες θεωρούσαμε δεδομένη, μιας και είχαμε ενημερώσει και τη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου τα αιτήματά μας να ενταχθούν στην εξώδικο δήλωση της απεργίας και, φυσικά, στην ανακοίνωση των σωματείων προαναγγελίας αυτής. Και ενώ η σύνταξη του εξώδικου έγινε κανονικά και εστάλη στη Διοίκηση της εφημερίδας, η πλειοψηφήσασα στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους εργαζόμενους ότι υπάρχει θεσμικό κώλυμα με την κινητοποίηση, γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών του νέου Δ.Σ., απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση μη συγκρότησής του. Το κώλυμα αυτό, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε νωρίτερα την ίδια μέρα ούτε από την ίδια, που έδωσε την τηλεφωνική έγκρισή της, ούτε από κανένα από τα παρόντα στη συνέλευσή μας μέλη των ΕΣΗΕΑ / ΕΠΗΕΑ, ενώ και η ΠΟΕΣΥ έδωσε την έγκρισή της, μιας και, λόγω μη συγκρότησης του Δ.Σ., ήταν εκείνη (μαζί με την ΕΠΗΕΑ), που θα μας «κάλυπταν», όπως και έπραξαν κηρύττοντας την απεργία μας.

Όμως, λογαριάζαμε χωρίς κάποιον ξενοδόχο… Η απεργία μας λόγω της μη ομοφωνίας μπήκε στον πάγο και την ίδια μέρα, Τρίτη 13 Ιουνίου, παραστήκαμε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να εξουσιοδοτήσουμε το σωματείο μας για την κήρυξη νέας 24ωρης κινητοποίησης την Τετάρτη 14 Ιουνίου και να ζητήσουμε εξηγήσεις για το πάγωμα της απεργίας. Εκεί ενημερωθήκαμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. που δεν ομονόησαν στην κήρυξη της απεργίας ήταν ο Στ. Καπάκος, ο οποίος ψήφισε «λευκό», τον οποίο ακολούθησε στη συνέχεια και η Μ. Αντωνιάδου, ψηφίζοντας επίσης «λευκό», κάτι που σε κανένα σημείο δεν είχε εκφράσει και παρουσιάσει πριν την ενημέρωση ότι “υπάρχει κώλυμα λόγω μη ομοφωνίας”. Κατόπιν, και αφού αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση, ενημερωθήκαμε ότι υπέρ της απεργίας μας τοποθετήθηκαν οι Μ. Διόγος, Ν. Νταουντάκη, Γ. Αγγέλης, Γ. Μηλιώνης, Χρ. Κυρίτσης, οι Μ. Αντωνιάδου και Στ. Καπάκος επανέλαβαν το “λευκό” , ο Δ. Τσαλαπάτης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι υφίσταται ήδη η απεργία της ΠΟΕΣΥ, η Ά. Αγάτσα πρότεινε υλοποίηση απεργίας αν δεν κατετίθετο χθες ένα δεκαπενθήμερο, ενώ η Α. Γυπάκη αποχώρησε χωρίς να πάρει θέση.

Τελικώς, η κινητοποίησή μας παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες με μια λιτή ανακοίνωση, το απόγευμα, της ΠΟΕΣΥ, που με ψήφους 8 υπέρ / 3 κατά ανέστειλε «την κηρυχθείσα 24ωρη απεργία, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε ομοφωνία από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ”, συμπληρώνοντας πως για την αναστολή “έλαβε υπόψη και τη δέσμευση της διεύθυνσης της εφημερίδας για την καταβολή ενός 15νθημέρου έως την Πέμπτη 15/6 και ενός ακόμη εντός 10 ημερών”.

Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους πως οι πλάτες μας σηκώνουν ήδη αρκετά, καθώς η διολίσθηση των τελευταίων μηνών έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων, που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, αν και απλήρωτοι, βυθισμένοι στην αγωνία και το άγχος, όχι μόνο για το μέλλον των θέσεων εργασίας μας, αλλά και για το μέλλον αυτής της εφημερίδας που δεν αποτελεί για εμάς μόνο έναν χώρο εργασίας. Γι’ αυτό, το «βάλτε πλάτη», όπως μας έχει ζητηθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν, προκειμένου να ξεπεράσει η εφημερίδα τα προβλήματά της, μας έχει κοστίσει σε μισθούς κοντά ενός χρόνου δουλειάς.

Κατά συνέπεια, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εμπλακήκαμε ούτε θα εμπλακούμε ποτέ στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και πολιτικούς συσχετισμούς εντός της ΕΣΗΕΑ ούτε θα επιτρέψουμε να στηθεί οποιαδήποτε πολιτική σπέκουλα πάνω στον αγώνα για τα δεδουλευμένα μας και τη διάσωση της «Αυγής». Καλούμε το σωματείο της ΕΣΗΕΑ να σεβαστεί την ισχυρή βούληση των εργαζομένων της «Αυγής» και να τεθεί ενώπιον των αυτονόητων ευθυνών τους στηρίζοντας τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και παρέχοντας συνδικαλιστική προστασία και αρωγή. Προειδοποιούμε ότι στην περίπτωση που τα μέλη του Δ.Σ. δεν ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, θα είναι υπόλογα απέναντι στους εργαζόμενους της «Αυγής», απέναντι στους εργαζόμενους ενός ήδη εξοντωμένου κλάδου, που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και απέναντι στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Αυγής»

Πηγή: avgi.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας